Σε αδιέξοδο τα άτομα με αναπηρία

Σε αδιέξοδο τα άτομα με αναπηρία

Αρ. Πρωτ. 18900/06.07.2011

Προς Υπουργό:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Σε απόγνωση και πλήρες αδιέξοδο έχουν περιέλθει τα άτομα με αναπηρία, μετά την άδικη και σκληρή απόφαση του ΙΚΑ, που καταργεί κάθε κράτος πρόνοιας. Με νέα εγκύκλιό, το ΙΚΑ μειώνει κατά 50% τα ποσά που χορηγεί για τα βοηθήματα των ασφαλισμένων του με παραπληγίες και τετραπληγίες. Οι πολίτες δηλαδή με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, έχουν υποστεί μείωση στα ποσά που χορηγεί το Ίδρυμα για τεχνητά μέλη και αμαξίδια. Το αποτέλεσμα είναι οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να καλύψουν την τεράστια χρηματική διαφορά, έτσι ώστε να προμηθευτούν τα αναγκαία για τη ζωή τους ορθοπεδικά είδη, τεχνητά μέλη, αναπηρικά αμαξίδια κ.α.

Το ΙΚΑ προχώρησε στην αυστηροποίηση των κριτηρίων παροχής βοηθημάτων, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους ασφαλισμένους του, οι οποίοι δεν έχουν άλλη πρόσβαση στα απαραίτητα βοηθήματα. Το εισόδημα των ασφαλισμένων με αναπηρία έχει μειωθεί δραματικά και παρόλο αυτά καλούνται τώρα να πληρώσουν οι ίδιοι την διαφορά για την προμήθεια των βοηθημάτων, που τους στερεί ο ασφαλιστικός τους φορέας. Η πολιτική που ακολουθεί το αρμόδιο Υπουργείο έχει ισοπεδώσει πλήρως το κράτος πρόνοιας και έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τα άτομα με αναπηρία. Δεν είναι δυνατόν στον βωμό του Μνημονίου και των σκληρών μέτρων, να θυσιάζεται η μέριμνα και η πρόνοια σε άτομα που την έχουν άμεση ανάγκη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να αποσύρει άμεσα την απόφαση του ΙΚΑ, που μειώνει κατά 50% τα βοηθήματα των ατόμων με αναπηρία, οδηγώντας τους σε αδιέξοδο;

Απάντηση Υπουργείου